Kupnja maltezera

Ako ste se odlučili za određenu pasminu psa, upoznajte se prije kupnje sa standardom pasmine. Standard predstavlja idealnu sliku određene pasmine, a propisuju ih međunarodne kinološke organizacije (FCI, AKC). Psi koji su najbliži tim idealnim standardima pobjeđuju na izložbama.

maltese puppy 02Važno je da kupite dobrog psa koji je tipičan predstavnik svoje pasmine. Ne žurite i nemojte kupiti prvog psa iz oglasnika. Dobro se informirajte i savjetujte sa dobrim poznavaocima pasmine (npr. dugogodišnjim registriranim uzgajivačima). Nova legla maltezera u Hrvatskoj mozete vidjeti ovdje. Uzgajivače maltezera u Hrvatskoj registrirane u Hrvatskom kinološkom savezu pronaći ćete ovdje. Kontaktirajte i Hrvatski Kinološki Savez (HKS) gdje možete dobiti korisne informacije.

 


Par pitanja koja bi trebali postaviti samom uzgajivaču

- Koliko dugo već uzgajaju maltezere?
- Koliko pasmina uzgajaju? Veliki plus je ako uzgajaju samo maltezere.
- Jesu li su štenci cijepljeni i očišćeni od parazita? Imaju li veterinarske potvrde?
- Koju hranu jedu štenci?
Postavite par pitanja i o kuji čije štene namjeravate uzeti. Koliko je stara, koji joj je to okot po redu, jeli je imala problema sa zdravljem (ako jest, koje probleme je imala), kolika joj je kilaža…
Isto takva pitanja bi bilo dobro postaviti i za mužjaka (oca šteneta).
Pitajte traži li se polog prilikom kupovine/rezervacije štenaca koji nisu spremni za odvajanje od majke?

Također zatražite da vidite majku i ako je moguće oca štenaca ili barem njegovu fotografiju.
maltese puppyAko uzgajivač nije voljan odgovorati na pitanja ili okoliša sa odgovorima, tada nije preporučljivo kupovati od takvog "uzgajivača". Nažalost, učestao je ilegalan uvoz i preprodaja štenadi iz zaista lošeg uzgoja. Ako sumnjate u bilo koju izjavu uzgajivača temeljito se raspitajte i sve dobro provjerite. Psi su živa bića, te ako nešto nije uredu s njima oni osjećaju bol kao i njihovi vlasnici. Oni nisu stvar koja se lako popravi, poput tostera ili automobila. Ne kupujte štene od "uzgajivača" koji vam predloži da se nađete na parkingu ili drugdje, gdje ne možete provjeriti životne uvjete i sve navode. Preporučujemo da tražite dalje jer takav "uzgajivač" pokušava nešto sakriti. Takvom kupnjom štenadi potičete preprodavače na daljnji uzgoj.


Par pitanja koje bi vam odgovoran uzgajivač trebao postaviti

- Imate li djece? Ako da, trebate razumijeti da su štenci maltezera osjetljivi i krhki.
- Boji li se netko psa u obitelji?
- Imate li druge kućne ljubimce? Ako da, kakvog su karaktera?
- Jeste li već imali maltezera?
- Jeste li već imali psa? Ako da, što je bilo s njim?
- Jeste li ikad uspavali psa? Ako da, zašto?
- Zašto ste izabrali ovu pasminu?
- Imate li vremena i želje posvetiti puno vremena odgoju šteneta maltezera?
- Koliko vremena će dnevno pas provoditi sam?
- Imate li dovoljno strpljenja za štene (čišćenje, spremanje, šetanje, hranjenje, njega, igranje...)?

Ozbiljan uzgajivač (registriran kod HKS-a) će vam zasigurno postaviti pitanje želite li izložbenog psa ili psa za kućnog ljubimce..

maltese puppiesOčekujte mnoga pitanja od strane uzgajivača jer on želi znati u kakvu obitelj odlazi njegovo štene. Nisu rijetki slučajevi da uz malo štene koje kupite od takvog uzgajivača dobijete krasno prijateljstvo i osobu od koje ćete uvjek dobiti koristan savjet.

Također vam preporučujemo da prilikom razgovora pazite i na uzgajivače koji se ne trude provjeriti gdje štence udomljuju, jer takvi uzgajivači gledaju samo na profit, a ne i na dobrobit pasa koje prodaju. Ako se uzgajivač brine i ponaša kao da pokušavate usvojiti jedno od njegove djece, našli ste pravo mjesto za kupovinu svojeg psića.


NE KUPUJTE PSE OD ŠVERCERA ILI NA FARMAMA PASA!!!

Jeste li znali da šverceri odvajaju štence u preranoj dobi od kuje, ustvari jednostavno ih "otrgnu sa sise"?! Prerano odvojeno štene od majke ima narušen laktogeni imunitet koji ga inače u kasnijem životu štititi od mnogih bolesti. Minimalna dob za odvajanje šteneta od majke je 8 tjedana.

virginia puppy mill Švercer nema osjećaja prema štenetu i najvažnije mu je dobro zaraditi na tom malom biću. Ne hrane štenad sa adekvatnom hranom, drže ih u groznim, nehumanim uvjetima, uglavnom ih ne čiste protiv crijevnih parazita i ne obavljaju prvo cijepivo. Takvo je štene već od samog početka života osuđeno na pravu borbu za opstanak.

 

 

Kako prepoznati švercera iz oglasa?

- švercer nudi više pasmina
- švercer nabavlja pasminu po narudžbi
- kod švercera možete birati: isti pas sa i bez papira
- švercer nerijetko nudi prijevoz psa do vašeg grada.
(no to definitivno nije udoban prijevoz u automobilu nego najčešće transportiranje u portapaku autobusa, kamionu ili kombiju)

puppy mill puppiesKontakt se ostvaruje isključivo preko mobilnog telefona koji gotovo nikada nije nigdje prijavljen!!! Vaš navodni "uzgajivač" nema adrese, kućnog, fiksnog telefona, a ponekad nema niti imena …
Šverceri uglavnom prodaju štenad bez papira, a ako i imaju nekakve papire to uglavnom nisu rodovnice, pogotovo nisu valjane rodovnice.
Kod švercera uglavnom nećete naći ostatak legla, niti majku, a pogotovo oca, a i rijetki su oni koji bi vas uopće pozvali kod sebe da vidite u kojim uvjetima žive psići.
Takvi preprodavači se ne trude provjeriti gdje udomljava štene jer ih interesira isključivo vaš novčanik i novac koji ste spremni izdvojiti za psića.


Budite odgovorni prilikom kupnje psa!
Ne kupujte ga kao poklon za djecu, jer pas nije igračka. Njemu treba posvetiti mnogo pažnje, vremena i razumijevanja. I ne zaboravite da kupujete psa za cijelu obitelj!

 

Autor: Kiki i Andy