Njega maltezera

Njega Maltezera započinje još dok je štene. Tada još ne zahtijeva posebno uređivanje, ali ga je potrebno privikavati da stekne "dnevnu rutinu" koja će ga pratiti do kraja života. Češljanje je jedna od najbitnijih stvari ako želite da vaš maltezer ima lijepu sjajnu dlaku bez čvorova. Ukoliko pas ima dugu dlaku morate ga češljati barem jednom dnevno dok psa sa kraćom dlakom možete češljati i svaki drugi dan. Dok češljate psa poželjno je dlaku malo navlažiti sa grooming sprejem. Tako ćete izbjeći lomljenje dlake. Nažalost dlaka svakog maltezera će se ponekad zapetljati. brushingNeke teksture dlake su problematičnije za održavanje od drugih. Ukoliko nađete čvor prvo ga nježno probajte otpetljati prstima. Ako odmah koristite četku počupat ćete mnogo dlake. Kada je čvor velik i pljosnat uzmite škare i razrežite čvor na dva-tri dijela, ali u okomitom pravcu (nikako vodoravno) te naizmjenično koristite češalj i prste dok se čvor ne razmrsi. Nikada ne pokušavajte čvor rasčešljati odjednom četkom ili češljem. Ovo je vrlo dosadan i naporan posao, ali tako ćete izbjeći šišanje svog maltezera. Ukoliko je dlaka previše zapetljana, a čvorovi su ogromni, preostaje vam jedino takvo rješenje. No, to vam je ujedno i škola da si više nikad ne dozvolite nemarnost.

 

Češljevi i četke koje su vam potrebne za češljanje:

Pin brush četka
Pin Brushes

Slicker četka
Slicker Brushes

Inox češalj
Inox Combs

Važno je napomenuti da pri češljanju sa Pin Brush četkom uvijek češljate iz "zgloba", a ne iz "lakta" zbog toga jer pri češljanu iz lakta postoji mogućnost grubog kidanja dlake.

 

Kupanje maltezera

Učestalost kupanja ovisi o tome radi li se o izložbenom psu ili kućnom ljubimcu, kao i o tome koliko često izvodite psa u šetnje, te koliko je prljav. Optimalni razmak između kupanja je od 7 do 15 dana. Prije početka kupanja obavezno raščešljajte psa zbog toga jer čvorići u vodi postaju čvršći i samim tim teži za otpetljavanjem. Nemojte zaboraviti zaštititi uši. Stavite malo vate u uši kako bi spriječili ulaz vode u ušnu školjku. U kadu staviti gumenu podlogu ili ručnik kako pas nebi klizio. Pripremite suhe ručnike, šampon i regenerator te možete početi sa kupanjem.

bathingDlaku dobro namočite, nanesite razrijeđen šampon na leđa, ispod vrata, na šapice i rep te utrljajte šampon po psu. Zatim dobro isperite. Ovaj korak je veoma bitan zato što svaki ostatak šampona može iritirati ili isušiti kožu vašeg ljubimca. Dok ispirete glavu psića pazite da mu voda ne uđe u uši ili oči, mlaz vode neka uvijek bude u smjeru suprotnom od očiju tj. u smjeru rasta dlake. Ako je pas dosta prljav postupak ponovite. Sad je vrijeme da upotrijebite regenerator za psa, koji će vam dodatno olakšati raščešljavanje psa, a i sama dlaka će ljepše padati te će na dodir biti mekana. Na tržištu postoji više vrsta regeneratora, oni koji se ne ispiru i oni koji se ispiru. Pročitajte na ambalaži regeneratora što vam savjetuje proizvođač te se držite uputstva za upotrebu. Nakon što ste okupali psa slijedi sušenje. Rukama iscijedite vodu iz dlake, obračajući posebno pažnju na uši, noge i rep. Umotajte psa u ručnik i dobro ga izbrišite. Ako je hladno, psa osušite u zagrijanoj prostoriji. Poželjno je da ga osušite sa fenom za kosu. Nemojte držati fen previše blizu psa i podesite ga na toplo, ali ipak ne na vruće. Sušeći maltezera istovremeno ga i četkajte sa Pin Brush četkom u smjeru rasta dlake. Osim što ćete lakše osušiti dlaku, ispravit ćete i neke kovrče pa će dlaka biti puno ravnija. Nastavite češljate cijelo tijelo sve dok pas ne bude potpuno suh, a posebno pažnju obratite na uši.

 

Šamponi, regeneratori i proizvodi za njegu dlake

Podijeljena su mišljenja što se tiče korištenja ljudskih šampona ili šampona za pse. Recimo samo da je PH ljudske kože 4,5 - 5,5 (lagano kisela), a PH koža psa je 7,0 - 7,4 tj. neutralna odnosno blago lužnata. Koristeći ljudske šampone (čak i one neutral baby šampone koji su lagano kiseli) doći će do toga da će dlaka Vašeg maltezera dobiti žutu nijansu, no najgore od svega je to što se može javiti suhoća kože i perutanje. Danas na tržištu postoji zaista velik izbor šampona i raznih proizvoda za održavanje i njegu dlake maltezera. Navest ćemo samo par brendova koji su u samom vrhu pseće kozmetike. Istina da su oni nešto skuplji, no šamponi i regeneratori su ujedno i koncentrati koji se miješaju sa vodom (uglavnom u omjeru 1:10), tako da u biti i nisu tako skupi i trajat će vam dosta dugo.

Brendovi kozmetike za njegu maltezera su Summerwinds, K9 Competition, All Systems, Chris Christensen, Lady Belle, Anju Beaute, Biogance, Armonie Naturali...

 

Pakiranje dlake u papilotne

wrapping

Pakiranje dlake izložbenih maltezera u papilotne je tehnika koju mnogi uzgajivači i izlagači koriste kako bi dostigli dugu i kvalitetnu dlaku. Nepotrebno je pakirati dlaku maltezera ukoliko ga držite isključivo kao kućnog ljubimca. S pakiranjem dlake počnite kada pas napuni 8-10 mjeseci, prije toga dlaka će biti suviše kratka da bi ostala u papilotnama. Ukoliko se odlučite za pakiranje, to ćete morati raditi najmanje svaki drugi dan. Također morate redovno prepakirati dlaku kako biste izbjegli čvorove između papilotni. Dlaka koju pakirate nesmije biti mokra, jer se može stvoriti pljesan. Dlaka maltezera treba biti čista i bez čvorova prije nego što je počnete pakirati.

 

Postupak stavljanja papilotna:

wrapping_01

Postavite maltezera na stol i odvojite pramen dlake koji želite upakirati. Neka površina kože sa koje uzimate dlaku bude otprilike kvadrat stranice 4-6 cm. Bitno je da uhvatite svu dlaku kako se ne bi petljala između papilotni.

 

wrapping_02

Bitno je da papirić bude malo duži od dlake koja se pakira. Gornji rub papirića savijte prema unutra kako ne bi oštetila dlaku. Postavite pramen dlake na sredinu papirića. "Zatvorite" papirić i tako omotajte pramen.

 

wrapping_03

Umotajte papirić u kojem se nalazi dlaka.

 

wrapping_04

Ovako izgleda papilotna u kojoj se nalazi pramen dlake.

 

wrapping_05

Gumicom pričvrstite paketić.

 

wrapping_06

I evo kako na kraju izgleda paketić.

 

wrapping_07

Napravite paketića onoliko koliko mislite da je potrebno. Sve zavisi od toga koliko je pas aktivan i koliko mu je duga dlaka. Neki uzgajivači pakiraju pse od glave do pete, uključujući i rep, dok neki pakiraju samo dlaku koja se najviše "troši".

 

Izrada top knot-a

Američka frizura podrazumijeva dvije mašnice, dok frizura za europski tip psa jednu. Treba biti oprezan s europskim tipom psa i američkom frizurom.
Naime, nije svaka frizura pogodna za svaki tip psa, pa se može dogoditi da optički promijenimo izgled glave.

 

Američki tip frizure:

topknot_american_02 topknot_american_03

topknot_american_04 topknot_american_05

topknot_american_06 topknot_american_07

 

Europski tip frizure:

topknot_european_01 topknot_european_02

topknot_european_03 topknot_european_04

topknot_european_05 topknot_european_06

 

Njega ušiju

Uši maltezera treba pregledati jednom tjedno. To je od posebnog značenja zbog toga što je ovo pasmina sa spuštenim ušima u kojima ima dosta dlake. Redovite kontrole ušiju su posebno potrebne maltezerima koje se često kupaju.
Znakovi da pas ima neki problem sa ušima su preosjetljivost na dodir, mnogo smole u ušima, neugodan miris ušiju, češanje po ušima, otresanje glavom... Ovo su stanja koja zahtijevaju posjet veterinaru. Maltezeri su osjetljivi na bakterijske i gljivične infekcije.
Maltezer u ušnom kanalu ima dlake koju je potrebno ukloniti. To je potrebno ukloniti da bi zrak nesmetano mogao prolaziti. Dlake može ukloniti profesionalni groomer, ali to možete napraviti i sami kod kuće. Da biste uklonili dlaku stavite puder za uši (koji možete naći u svakom malo bolje opremljenom pet shop-u), ostavite par minuta da puder posuši dlaku, potom prstima nježno iščupajte dlaku iz ušnog kanalića. Većina maltezera na ovo ne reagira bolno, jer ih to stvarno ne boli.

Ako su psu uši prljave postoji otopina za čišćenje i ispiranje ušiju. Koristi se na način da vanjski slušni hodnik ispunite s otopinom za čišćenje ušiju, fleksibilan dio slušnog hodnika ravnomjernim stiskanjem masirajte odozdo prema gore držeći ga između palca, srednjeg prsta i naprstnjaka, prilikom čega se i tekućina u uhu pokreće gore - dolje. Tako otopljene čestice prljavštine mogu biti istisnute na površinu ušne školjke. Ostatak tekućine iz ušne školjke se upije vatom, a pas će nakon što ga pustite trešnjom glave izbaciti čestice prljavštine iz udaljenog dijela slušnog hodnika. Važno je napomenuti da nikad ne čistite psu uši sa štapićom od vate jer postoji opasnost od otitisa zbog potiskivanja cerumena (voska) u dubinu ušnog hodnika ili njegovom povredom.

OtifreeClean Ears ProEar Powder Ear Powder

 

Njega noktiju i šapica

Nokti maltezera rastu slično kao i nokti u ljudi. Krajevi noktiju su mrtvi, a živac sadrži krvni sud. Kod rezanja noktiju psa bitno je da se odsječe mrtvo tkivo nokta, a da se da se ne odsječe živi dio gdje se nalazi živac. Ponekad, psi mogu istrošiti nokte trčanjem po asvaltu, ali većini je potrebno sređivanje noktiju svaka 2-3 tjedna.Nails Predugački nokti grebu, a mogu i smetati psu dok hoda.
Ukoliko maltezera još kao štene naučite na rezanje noktiju, s tim nećete imati problema kada odraste. Naučite psa da bude miran dok mu režete nokte, kako ne bi oštetili živac u noktu što jako boli. Za neke pse je bolje da to odradi veterinar ili groomer nego vi. Škare za rezanje noktiju pasa možete kupiti u pet shop-u. Postoje dvije vrste: "giljotine" i škare. Giljotine imaju izmjenjive nožiće, a škare udubljenje koje odgovara noktu. Nikada ne koristite škarice za rezanje ljudskih noktiju, jer mogu slomiti ili povrijediti nokat. Psi imaju debele nokte, pa je bitno da škare budu oštre. Nokte režite pod dobrom svijetlošću. Neki maltezeri imaju bijele ili svijetlije nokte, tako da je lako odrediti gdje je živac, ali neki imaju tamne nokte zbog čega živac nije vidljiv. U tom slučaju režite samo vrhove noktiju. Možda će biti potrebno da to radite češće kako biste dostigli željenu dužinu noktiju psa. Nokte režite pod pravim kutem, najbolje je poslje kupanja kada su nokti mekši.

Maltese Paw Needs Trimming Maltese Paw Trimmed

Kad god je potrebno skratite dlaku između prstiju i jastučića na šapicama. Šapice će se manje prljati, a dlaka neće smetati psu. Za to koristite škare sa tupim vrhom.

Nail Clipper Nail Clipper Nail Clipper

 

Njega očiju

Pretjerano suzenje očiju vrlo je često kod maltezera, pa dosta njih ima smeđe/crvene mrlje ispod očiju, što je još primjetnije zbog bijele boje njihove dlake. Štenci mijenjaju mliječne i dobivaju stalne zube u starosti od 6 mjeseci. Tada dolazi do promjene u facijalnom predjelu zbog čega se tada često javlja pretjerano suzenje. U ovom slučaju to je veoma teško spriječiti. Vrlo često nakon tog perioda više nema takvih problema. maltese beforeIpak, neki maltezeri i kao odrasli pretjerano suze, pa je potrebno posvetiti više pažnje njezi očiju i dlake oko njih. Prvo što trebate napraviti je da posjetite veterinara koji će provjeriti da li su vašem psu možda začepljeni ili suženi suzni kanali. Veterinar može predložiti liječenje psa antibioticima ako utvrdi da su bakterije uzrok problema.
Evo neki savjeti za prevenciju i smanjenje pretjeranog suzenja:
Svakog dana čistite područje oko očiju Vašeg maltezera. Ponekad koristite i neki blagi šampon za pse. Pazite da šampon ne uđe u oči. Dobro će Vam poslužiti mekana četkica za zube. Dobro isperite. Dlaku ispod očiju možete prebrisati gazom ili vatom natopljenom bornom vodom (acidi borici 2% ili 3%, u krajnjem slučaju 6%). Budite veoma pažljivi da tekućina ne uđe u oči. Umjesto borne vodice možete koristiti i neki drugi proizvod za čišćenje očiju koji ćete kupiti u pet shop-u. U tom slučaju sljedite uputstva s bočice. Važno je napomenuti da je potrebno dlaku ispod okica maltezera održavati suhom jer vlažna dlaka pogoduje nastajanju gljivica koje dodatno pospješuju crvenilo ispod okica. Neko vrijeme psu dajte piti flaširanu vodu (Jana, Bistra...). Ponekad voda iz slavine sadrži minerale koji "boje" dlaku. Ljubimca hranite kvalitetnom i zdravom hranom, budite sigurni da ona ne sadrži umjetne boje. Neka veterinar provjeri jeli vaš maltezer alergičan na neku hranu. Ovo je često uzrok pojačanog suzenja. Provjerite ima li pas buhe jer i one mogu izazvati ovaj problem. Veterinar treba provjeriti ima li pas ušne parazite koji također mogu izazvati iritaciju. No u svemu tome veliku ulogu ima genetika. Ako su roditelji ili samo jedan roditelj vašeg psa ima li problem sa suzenjem okica, velike su šanse da će i vaš maltezer imati iste probleme.

Clean EyeEye Cleaning LotionEye EnvySensitiv Tranenfleck Entferner

 

Njega zubi

Njegu zubi bi trebalo obavljati svakodnevno, počevši još dok je pas štene kako bi se naučio na dnevnu rutinu. Svakako koristite pastu za zube koja je namjenjena posebno za pse. Nikada ne upotrebljavajte zubnu pastu namjenjenu ljudskoj higijeni jer bi mogla uzrokovati želučane probleme psa. Osim paste za zube na tržištu postoje i razni gelovi i vodice za ispiranje. Trebat će vam i četkica za zube koja je posebno dizajnirana za pseću usnu šupljinu, one su mekše i imaju nešto drukčiji oblik nego ljudske.

 

Oral Clean and CareZahncreme Dog Teeth Brush

 

Za početak važno je naviknuti psa da mu stavljate prst u usta. Učinite to tako da umočite prst u jogurt ili nešto slasno što voli. Laganim pokretima kroz igru protrljajte mu desni i zubiće. Sad kad je vaš pas naučio da mu stavljate prst u usta, upoznajte ga s pastom za zube. Pseće paste za zube imaju okus po piletini i vašem će ljubimcu biti vrlo ugodne. Sad oko prsta omotajte komadić čiste gaze te na nju nanesite pastu za zube i igrajući se stružite po površini zuba.teeth brush Kad ste psa naviknuli na čišćenje gazom možete prijeći na upoznavanje sa četkicom. (prije prve uporabe četkicu namočite u mlakoj vodi kako bi je omekšali). Četkajte kratkim pokretima svaki zub zasebno, pri tome naginjite četkicu na jednu i drugu stranu. Posebnu pažnju posvetite vanjskoj strani gornjih kutnjaka.

 

Jako je bitno da pas stalno ima dovoljno svježe vode jer nakon pranja obično pije dosta vode.

 

Autor: Kiki i Maza