Prehrana maltezera

Hrana za vašeg psa mora biti po svom sastavu uravnotežena i prilagođena dobi, uzrastu i zdravstvenom stanju psa. Obrok za Vašeg ljubimca trebao bih sadržavati idealan omjer bjelančevina, ugljikohidrata, masti, te vitamina i minerala. Bjelančevine su osnovni sastojci za izgradnju mišićnog tkiva, no ako ih ima previše, pretvorit će se u tjelesne masti. Ugljikohidrati i masti, izvor su energije potrebne za rad organizma, Sve promjene u pretvorbi hrane u organizmu događaju se djelovanjem enzima uz pomoć određenih vitamina i minerala.

 

hermannbarfTaste of the WildFish4Dogs


BoschRoyal CaninPro Plan Hills


Eukanuba

 

Štenci

Štenci maltezera za 10 mjeseci dosegnu težinu odraslog psa. Takav rast je izrazito brz i zahtjeva hranu visoke energetske vrijednosti. Do kraja rasta štene uveća težinu do 20 puta, te mu je potrebno dvostruko više energije nego odraslom psu. U prvih šest mjeseci pas intenzivno raste. U toj se fazi razvija koštani sustav, štene dobiva na masi, a probavni sustav je osjetljiv. U razdoblju rasta šteneta prijeko potreban mu je kalcij i to u određenoj količini. Višak kalcija u hrani, kao i manjak, ima za posljedicu moguće probleme u razvoju koštanog sustava. Kalcij je potreban za mineralizaciju koštanog sustava, razvoj koštanog sustava traje tijekom cijele prve godine života. U našim trgovinama nalazi se veliki izbor hrana renomiranih proizvođača svih kategorija. Koji u svojoj ponudi imaju hranu prilagođenu dobnoj kategoriji i veličini vašeg ljubimca Premium i Superpremium hrane će u potpunosti zadovoljiti sve nutritivne potrebe pasa. Psima hranjenim Premium i Superpremium programima nije potrebno dodavati vitamine ili minerale.

Ukoliko štene ne želi jesti suhi dehidrat, možete ga pokušati namočiti u mlakoj vodi ili bistroj juhi (bez začina!), ostaviti da odstoji nekoliko minuta, a zatim ga ponuditi štenetu. Broj obroka treba prilagoditi starosti šteneta. Do 6 - tog meseca života hranite štene 3 - 4 puta dnevno. Nastojte da psa hranite uvijek u isto doba dana.

 

Mladi psi

Od 6. do 12. mjeseca života štene i dalje dobiva na težini, ali mnogo sporijim intenzitetom. U ovoj se fazi razvija mišićna masa, a kostur postaje čvršći i kompaktniji. Probavni sustav sazrijeva i započinje raditi punim kapacitetom. Nakon što se završi faza intenzivnog rasta energetske potrebe organizma se smanjuju, a kapacitet probavnog sustava se povećava. Neprimjerena energetska vrijednost hrane može za posljedicu imati nakupljanje prekomjerne tjelesne težine koja opterećuje koštani sustav i zglobove mladog psa. U dobi od 6 mjeseci uobičajeno je štence hraniti 2-3 puta dnevno, Nakon što štene navrši godinu dana prelazi na dva obroka dnevno.

 

Odrasli psi

I u odrasloj dobi nastavite hraniti svog psa sa Superpremium i Premium programom namjenjenu posebno za odrasle pse. Količina hrane preporučena je od svakog pojedinog proizvođača, te je uvijek deklarirana na originalnoj ambalaži. Uravnoteženi unos energije važan je kako bi pas ostao zdrav. Energetske potrebe vašeg psa ovisit će o tome koliko je on aktivan. Premalim unosom energije dovest će do toga da će pas gubiti na težini i bit će lošeg općog stanja, također i prevelikim unosom energije doće do pretilosti. Prekomjerna tjelesna težina može doprinijeti razvoju i pogoršanju zdravstvenih problema poput šećerne bolesti, problema sa zglobovima, dišnih problema, povišenog krvnog tlaka i mnogih drugih. Danas na tržištu postoji širok izbor gotove hrane, prilagođene potrebama svakog psa pa tako i pretilih.

 

Stariji psi

Starenjem kod pasa dolazi do usporavanja metabolizma pa nema potrebe hraniti ih jakom energetskom hranom. Starije pse treba hraniti hranom koja sadrži više Omega-3 masnih kiselina (za bolji rad srca), puno vitamina i minerala. Odabrati posebno razvijenu hranu za starije pse, kako bi održali optimalnu težinu psa. Ovo je osobito važno kod starijih pasa, jer višak tjelesne masnoće više opterećuje srce, pluća i mišiće i zglobove. Pretili psi mogu kraće živjeti.

 

Skotne kuje i one koje doje

U doba skotnosti važno je osigurati kuji najkvalitetniju prehranu za zdrav razvoj štenaca, a i za samo zdravlje kuje. Za vrijeme prvih 5 tjedana skotnu kuju hranite normalno ali kvalitetno, jer u tom periodu fetusi psića se sporije razvijaju pa nema potrebe za povećanjem količine hrane. Zadnja 4 tjedna skotnosti, plodovi su razvijeni te svakim danom sve više crpe hranjive tvari iz organizma svoje majke. Zato je potrebno povećati količinu hrane i do 50%, raspodijelite količinu hrane na nekoliko manjih obroka koje će te ponudit kujici tokom dana. Vrijeme dojenje je izrazito velik napor za kuju i njen organizam. Naručito ako u leglu ima više štenaca. Stoga je prehrana kuje u vrijeme dojenje jako bitna, kako se nebi ugrozilo njeno zdravstveno stanje i kako bi štenci dobili sve potrebne nutrivate putem majčinog mlijeka.

 

Štenci od 0 dana do 2 mjeseca

Nakon poroda kuja njuškicom instinktivno usmjerava štence prema sisama kako bi posisali kolostrum (prvo mlijeko) koji sadrži antitijela bitna za njihovo preživljavanje u prvim tjednima života. U inzvanrednim slučejevima kad kuja nema dovoljno mlijeka, kad je leglo brojno ili ako štenci ostanu siročad , na tržištu postoji i zamjensko mlijeko u prahu za štence koje se smije davati štencima od rođenja. Zamjensko mlijeko u prahu sadrži sve hranjive tvari kao i majčino mlijeko.

Štence u dobi od 4 tjedna možete početi učiti na dehidriranu hranu. Na tržištu postoji dehidrat koji se daje u dobi od tri tjedna do dva mjeseca starosti. Dehidrat je potrebno namočiti vodom ili zamjenskim mlijekom u prahu kako bi granulice omekšale.

 

Samo pravilna prehrana uz redovitu fizičku aktivnost, garancija su njegovog zdravlja i dugog života.

 

Maltese running

 

Autor: Kiki